Történelmünk

Kéttornyúlak

A Pápai-síkság déli felén, a Séd és Horgas ér mellett települt falu. A helység első okleveles említése 1317-ből származik Lak néven. A város felől érkezőket a falu névadója s jelképe, a XII. századi román kori templom fogadja.

Középnemesi, azonos nemzetségből származó családok birtoka. A XV. század közepétől a Bottka, Acsádi és Somodi családok is birtokosai, majd a XVII. századra középbirtokká válik.

A XIX. század végére tehető, amikor Kvassay István - az akkori konstantinápolyi Konzuli Főtörvényszék elnöke - két arab ország területi vitájának eldöntése után kapott 30 000 aranyból, megvásárolja a kéttornyúlaki 2000 kataszteri hold nagyságú birtokot.

Ezt később lányának ajándékozza nászajándékként. 1901-ben iskolát építtet a katolikus egyház részére.

A kastélyt 1943-ban még lánya, gróf Zichy Emilné nevén tartják nyilván. Ezután államosítják, majd a Jókai Mór Művelődési Központ működteti kultúrházként.

Mire 1994-ben a német állampolgárságú Bohnacker család tulajdonába kerül, szinte az enyészetté válik és a hajdan volt park is megsemmisülni látszik.

A felújítás során a család nagy hagsúlyt fektetett a régi építészeti stílus megőrzésére és a mai modern technika ötvözésére, létrehozva így a tökéletes harmóniát. Mindezt egy csodálatos keretbe foglalja az 5 hektáron elterülő  ápolt park növényritkaságaival és évszázados fáival.